Ekstrakcija zob

Kadar zoba ne moremo rešiti, povzroča škodo sosednjim tkivom ali celotnemu organimu ga je potrebno izpuliti. Poseg naredimo v lokalni anesteziji. Trudimo se, da je postopek neboleč in čim krajši. Uporabljamo pripomočke in tehnike pri katerih pride do minimalnih poškodb sosednjih mehkih tkiv in kosti tako, da se rana hitro in dobro zaceli.

 

NAVODILA ZA ČAS PO POSEGU

Po posegu priporočamo nekaj-urni počitek, izogibajte se pretiranim telesnim naporom. V rano ne drezajte z jezikom in ne sesajte iz nje. Jejte mehko in nelepljivo hrano, po obroku izperite usta z vodo ali kamilicami. Kadilcem priporočamo, da še dan po posegu ne kadijo.Prav tako ni primerno uživanje alkohola.

Na lice v področju ekstrakcije položite hladen obkladek. S tem zmanjšate otekanje in bolečino, ki je možna tudi 3 dni po posegu. Tega predela NE ogrevajte.

Prvi dan po puljenju je rahla krvavitev običajna in ne predstavlja razloga za skrb. Krvavitev poskusite ustaviti s 15 do 30 minutnim pritiskom čiste bombažne gaze na mesto puljenja. Ta postopek lahko po potrebi večkrat ponovite.  

Omrtvičenost zaradi lokalnega anestetika traja še dve do tri ure po posegu. V tem času ne žvečite hrane, ker se lahko nehote ugriznete v lice ali ustnico.

Bolečino si  lahko lajšate s protibolečinskimi tabletami. Vendar NE ASPIRINA , ker vpliva na strjevanje krvi.

Na zobozdravnika se obrnite vedno:

  • če krvavitev kljub opisanemu postopku ne preneha,  
  • če imate bolečine več kot tri dni po posegu,                                                                                    
  • če težko odprete usta,                                                                                   
  • če imate visoko telesno temperaturo ( nad 38.0 C ).