Koreninsko zdravljenje – endodontija

Koreninsko zdravljenje  je potrebno, ko odmre zobna pulpa z namenom, da bi ohranili zob v ustih. Najpogostejši vzrok za okvaro pulpe-živca je zobna gniloba, počena zalivka, lahko pa je tudi posledica poškodbe (udarca)...

Če je le možno, predstavlja ohranjanje lastnega naravnega zoba najboljšo alternativo. Pozdravljen zob lahko namreč normalno funkcionira vse življenje in je še vedno cenejše kot alternativa- ekstrakcija zoba in nadomeščanje izgubljenega zoba z implantatom ali protetičnim izdelkom.

Pri zdravljenju je potrebno odstraniti odmrli živec iz koreninskega kanala. V naši ordinaciji postopek izvajamo z najsodobnejšimi aparaturami. Za širjenje koreninskih kanalov  poleg klasičnih ročnih inštrumentov uporabljamo tudi strojno širjenje pri katerem uporabljamo nikelj-titanijeve strojne igle.  Učinkovitost se s tem močno poveča, čas zdravljenja pa skrajša.

Poleg kemičnega razkuževanja kanalov uporabljamo tudi lasersko dezinfekcijo, ki omogoča še do 10x bolj učinkovito odstranitev bakterij kar tudi poveča uspešnost zdravljenja. 

Očiščen kanal se zapolni z plastično maso, da se prepreči dostop novim bakterijam in omogoči ozdravljenje obzobnih tkiv. Uspešnost endodontskega zdravljenja se preveri z RTG slikanjem.

Na koncu se zob zapre z plombo, v primeru, da veliko zobne krone manjka pa z zatičem in krono.