Zalivke – plombe

Karies ali zobno gnilobo ugotovimo s kliničnim pregledom. Za natančno odkrivanje kariesa pa si pomagamo z rentgensko sliko.
Ena od značilnosti karioznega procesa je, da se lahko v ugodnih okoliščinah tudi ustavi. Če gre za ustavljeno kariozno lezijo, zdravljenje ni potrebno, pri aktivni obliki pa karies odstranimo in nastalo odprtino zapolnimo z zalivko. 
 
Možni materiali za izdelavo zalivk so:
 
KOMPOZITI - uporabljamo najsodobnejše kompozite. Gre za plastično keramiko v barvi zoba, ki pa s pomočjo polimerizacijske lučke postane zelo trda.
Izdelava te plombe traja dlje časa, ker je zob potrebno pripraviti za vezavo kompozitnega materiala in izdela se jo z ustrezno tehniko plastenja, kjer vsako plast posebej strdimo.
Zaradi mikroretencije in kemične vezave kompozita z zobom postane tak zob bolj kompakten v primerjavi z amalgamsko zalivko, poleg tega pa ohranimo več zobovine, ker je potrebno manj zoba odstraniti.
 
STEKLASTI CEMENT - je bel material, ki se kemično veže z zobovino in sprošča fluor, ki preprečuje nastanek kariesa.
Je pa malo manj odporen na abrazivnost kot KOMPOZIT.
 
PORCELANSKI INLAY, ONLAY - so narejene plombe v zobotehničnem laboratoriju
 
AMALGAM  - Samoplačnikom amalgama NE vgrajujemo. Material je zastarel (star naj bi bil  več kot 150 let ) in pri izdelavi je potrebno zaradi retencije (v primerjavi s kompozitom) odstraniti  veliko zdravega zoba.
 
Poseg na željo pacienta naredimo v lokalni anesteziji.